What's in a name?

Sommige zaken zijn nu eenmaal niet 1-op-1 te vertalen. Zo ook de bovenstaande quote uit Shakespeares Romeo en Julia. In deze act verzucht Julia “What’s in a name” want voor haar gaat het er niet om hoe Romeo heet, maar om wie hij is.

What's in a name? that which we call a rose
By any other name would smell as sweet;
So Romeo would, were he not Romeo call'd,
Retain that dear perfection which he owes
Without that title. Romeo, doff thy name,
And for that name which is no part of thee
Take all myself.

Wat ons brengt bij de volgende vraag. Waarom circuleren er zoveel namen voor gelijksoortige producten die wij als TABB niet alleen een werkruimte, maar ook onze Cabb-In noemen?

Ahrend verkoopt ze in hun space-in-space collectie als boxen; Poddie en Mutelabs bieden booths aan; Mikomax en Meinema produceren belcellen; de Sound box store heeft bijvoorbeeld akoestische telefooncellen & vergaderruimtes en Framery noemt ze booths, pods en rooms. Kortom de diversiteit is enorm.

Maar doet die benaming er eigenlijk wel toe? En waarom is het tot dusver niet gelukt om er één productnaam aan te verbinden? Een biertje is een biertje, toch?

Historie

We gaan even terug in de tijd. In 1968 bedacht Herman Miller de Action Office 2 (AO2). Hierbij was het voor werknemers mogelijk om een balans te vinden tussen privacy en interactie in een open kantoorruimte (Burolandschaft). Deze kubussen ofwel cubicles boden een variatie aan werkplekken zowel zittend als staand. Daarnaast waren de wanden ook nog eens te personaliseren. Het idee was revolutionair en de naam passend.

Door de opmars van mobiele telefonie en hybride werken veranderde echter de beleving van het open kantoorlandschap. Het lawaai en gebrek aan privacy leidde ertoe dat werknemers hun gedrag gingen aanpassen. Bijvoorbeeld door het opzetten van een koptelefoon. En deze aanpassingen deden de positieve eigenschappen van het open kantoor teniet.

Oplossingen

De eerste oplossing werd in 2010 in Scandinavië bedacht. Twee werknemers hadden last van hun veelvuldig telefonerende baas in hun open kantooromgeving. Hij reageerde en zei “Nou koop een telefooncel voor me”. Ze besloten een stilte ruimte te ontwerpen omdat het onmogelijk was om zich te concentreren tijdens hun werk. Framery was geboren en introduceerde het telefooncelproduct alias de phone booth. Echter deze productnaam behoort nog steeds toe aan de originele telefooncel.

Framery’s eerste telefooncelproduct is gelijkend aan een telefooncel en daarmee verwant aan de K2, de allereerste openbare telefooncel. Deze werd misschien wel verbazingwekkend genoeg een kiosk genoemd (het Britse en rode ontwerp; de Kiosk No. 2; K2). De telefooncel staat in elk geval aan de basis van het ontwerp waarvan het doel was dat iemand zich in het bureaulandschap kon terugtrekken of afzonderen van zijn of haar collega’s.

Hybride Werkomgeving

In de moderne werkomgeving wordt de balans tussen samenwerking en privacy steeds belangrijker, waarbij productiviteit hand in hand gaat met comfort. Het is essentieel om zowel privéwerkplekken te bieden als open, informele ruimtes voor vergaderingen en groepswerk. Het onderliggende idee is om werknemers de vrijheid te geven om de werkruimte te kiezen die ze nodig hebben, op het moment dat ze die nodig hebben. Waardoor we komen op de hoeveelheid aan productnamen. Want door de behoefte aan een nieuwe hybride werkomgeving is er niet alleen meer de behoefte aan de telefooncel. Immers daar kun je in feite alleen maar in je eentje in staan, of … héél knus met z’n tweeën. Om die reden worden er sindsdien producten gemaakt voor meer dan één persoon, waardoor de historische definitie van een telefooncel eigenlijk niet meer passend is.

Definities

Het gebruik van slechts één term voor een product is een gangbare praktijk in branding en marketing. Deze strategie helpt bij het creëren van een sterke merkidentiteit en herkenning bij consumenten. Maar vooralsnog is er niet één productnaam voor de verzameling aan kleine werkruimtes die zich lenen om je alleen of met meerderen af te zonderen.

Een kleine greep uit woordenboek definities (Engels of Nederlands) van de meest gebruikte woorden voor de huidige telefooncelproducten, schept wellicht wat licht op de zaak.

  • Telefooncel: (publiek) hokje van waaruit je kunt telefoneren = hoofdzakelijk alleen toegankelijk
  • Booth: een gedeeltelijk afgesloten ruimte of kleine tent op een beurs, tentoonstelling of soortgelijk evenement = met meerdere mensen toegankelijk
  • Pod: een klein eenvoudig gebouw, of een klein eenvoudig bouwwerk in een gebouw, vaak afgerond van vorm = met meerdere mensen toegankelijk
  • Box: een kleine ruimte met muren = ongedefinieerd toegankelijk
  • Cabin(e): een eigen kamer of compartiment op een schip of; een kleine houten schuilplaats of huis in een wild of afgelegen gebied of; een hokje of individuele werkruimte binnen een groter kantoor; een afgeschermde ruimte: douchecabine, kleedcabine = alleen, maar ook met meerdere mensen toegankelijk
  • Werkruimte: het kantoor, bureau, etc. waar iemand werkt
  • Akoestisch: betrekking hebbend op de akoestiek of; ontworpen om het geluid te regelen, zodat u alleen de geluiden kunt horen die u wilt horen.

Als we de definities proberen te  koppelen aan de producten spreekt de Telefooncel voor zich. De Booth definieert zich als een open, publieke maar geborgen ruimte. De Pod vereenzelvigt zich in tegenstelling tot de andere definities met het afgerond uiterlijk van een klein bouwwerk (en overigens nog met hele andere zaken o.a. het omhulsel van een boon) . De Box is een onbepaalde omsloten kleine ruimte. Daarentegen heeft de Cabin(e) zich inmiddels al opgewerkt tot een upgrade van de telefooncel uit 2015. En doet eveneens denken aan een individuele of gezamenlijke ruimte waarin je privacy geborgen wordt. En als laatste de Werkruimte welke een allesomvattende term is voor waar mensen werken.

Akoestisch zegt iets over de eigenschap van de werkruimte. Alleen is het lastig te bepalen wat dat woord er precies over zegt. Het verschil tussen een elektrische en akoestische gitaar is bij de meeste mensen wel bekend. Maar je hebt het hier over de wijze waarop geluid in een kamer hoorbaar is en hoe dit geluid zich verspreidt. Hoe dat zich verhoudt ten opzichte van de telefooncelproducten is een ingewikkeld verhaal en bewaren we voor een volgend nieuwsitem.

Dus What’s in a name?

Het lijkt erop dat het vanwege de evolutie van de open werkomgeving en het telefooncelproduct nog niet gelukt is om er één naam aan te koppelen. Alle terminologieën geven hun eigen schwung aan de verschillende werkruimtes in een open kantoorruimte. Het zijn de diverse werkplekken om alleen of samen te werken. Er lijkt daarentegen wel behoefte te zijn aan uniformiteit. Een kleine blik op de diverse websites laat namelijk zien dat er allerlei verschillende termen gebruikt worden om de aandacht van potentiële klanten te trekken.

En misschien ontstaat er in de toekomst een hybride vorm van werken waarin de werkomgeving wordt aangepast aan de persoonlijke behoeften; Personality Based Working. Waarbij werkplekken getransformeerd zijn tot continu aanpasbare werkruimtes. Wel of geen ramen, wel of geen deuren, wel of geen bureau, wel of geen bureaustoel. Dan blijven het werkruimtes, maar is een aparte productnaam niet meer nodig en is het een geïntegreerd onderdeel geworden van het kantoorlandschap.

We know what we are,

but know not what we may be.